Artes

references

Antwerp - Van Cauwelaert Lock

image
image
image
image
image
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
  • thumbImage
During the renovation of the Van Cauwelaert lock the four existing roller doors of the ?wagon? type were replaced by higher doors of the ?wheelbarrow? type. These new doors (19.5 metres high and 37 metres long) required the further installation of new runners and trailers, with their related electro-mechanical infrastructure and drive mechanisms. With regard to the electro-mechanical infrastructure, the following elements were renovated or replaced: the sliders and their drive mechanisms, the high tension and low tension distribution systems, the shipping and traffic signalisation systems and various control mechanisms. A walkway was also constructed between the different lock bays and the lower-lying lock plateau, as were two machine buildings for the electro-mechanical drive mechanisms of the doors and an access bridge to door no.1. Finally, a utilities tunnel was bored under the entire Boudewijn-Van Cauwelaert lock complex and a waiting zone for lighters was constructed in the Hansa Dock. All the works were carried out by a temporary consortium of THV Roegiers-Depret, Victor Buyck Steel Construction nv and Egemin nv.

client

BAM NV

design

site

Van Cauwelaertsluis, 2030 Antwerpen, BelgiŽ

price

Ä 64.000.000

execution

2008 - 2011

by

  • Artes Roegiers
  • Artes Prefab